Grundvalla längdskidor

Grundvallning av nya längdskidor behövs för att mätta belaget så det blir motståndskraftigt och hållbart. Ett par nya skidor med ovallat belag ska mättas med grundvalla innan du börjar åka på de.

För grundvallningen använder du ett billigt grundparaffin som du smälter och lägger på i flera lager. Den billiga glidvallan för grundpreparering är också bra att använda som skyddsparaffin vid förvaring för att undvika oxidering av belaget, eller transport för att inte belaget ska skadas.

Billigt paraffin för grundvallning (mätta belaget)

Vi kan rekommendera några olika mättnings-/grundparaffin som du kan köpa för din grundvallning:

Skigo Glider Storpack

Skigo Glider StorpackKöp Skigo Storpack med 1 kg block

Den här brukar många använda som mättningsparaffin eller som transportparaffin för att skydda belagen. Billigt och enkelt att smälta på.

Red Creek Mättnings/Grundvalla

Red Creek Mättnings/GrundvallaKöp Red Creek mättningsparaffin här

Lättsmält mättningsparaffin som smälter på låg temperatur. Du kan återvärma paraffinet som ligger på i flera varv utan att sickla och borsta mellan.

Så mättar du skidbelaget själv

En person som håller på att grundvalla sina längdskidor, mättar belaget med glidvalla

Grundvallningen görs med vallajärn inställt på temperatur avsett för just det paraffin du valt. Undvik överhettning men se till att paraffinet smälter och kan gå ner i porerna på belaget.

skateskidorna läggs glidvalla över hela skidan medan du på skidor för klassisk åkning vill undvika glidvalla över fästzonen. Den delen av skidan bör vara uppmärkt så du vet var den börjar och slutar.

När vallan stelnat tar du en sickel och tar bort allt överskott och upprepar proceduren ungefär 5-6 gånger.

Efter sista sicklingen tar du en borste, gärna en tagelborste, och borstar ur allt överskott så bra du kan. Med en rotorborste på borrmaskin går det fort och enkelt.

Om du slipar dina skidor i maskin, eller använder en stålsickel hemma själv, så behöver du mätta belaget på nytt med paraffin. Köper du den här tjänsten hos en skidverkstad så fråga om de också har ett värmeskåp för så kallad hotbox-behandling, så får du grundvallningen automatiskt.