Köpa skidutrustning för längdåkning
För att åka längdskidor behöver du bra skidutrustning. Ett par skidor, pjäxor och stavar ger dig komplett set för att komma igång. Beroende på vilken nivå av skidåkare du är finns det olika skidval och prisklasser. Ju högre krav på prestation desto högre pris på materialet.
Modern teknik har gjort det lättare att beställa längdskidor online som passar. Du anger uppgifter som längd, vikt och din åkfärdighet. För kringutrustningen som skidpjäxor, stavar och bindningar är det betydligt enklare. Till skillnad från skidorna är de också lättare att byta med returpaket och man kan snabbt få hem nya. Samma sak gäller för skidkläder som underställ, skidhandskar och skidjackor.
Förutom produktkategorierna ovanför finns även en hel del skidtillbehör som gör träning och tävling bättre. Det finns pulsklockor, skidhållare och takboxar. För maximal prestation bör du se till att fylla på med energi och vätska.
Sommartid och snöfattiga vintrar kan man hålla igång sin skidträning med rullskidor. Klassisk diagonalåkning med frånskjut tränas på skidor med hjul som har broms bakåt. Rullskidorna för skate har större men smalare hjul som ger lite högre farter och gör att man kan vinkla skidan vid skär ut åt sidan.
Det finns även goda möjligheter till träning med hjälp av träningsredskap för längdåkare inomhus. Du kan träna stakning och styrketräning för att bli en bättre, starkare och uthålligare längdåkare.
Längdskidåkning – en materialsport
Längdskidåkning på hög nivå är till stora delar en materialsport. Det spelar ingen roll om man tränar 1000 timmar per år om materialet under fötterna eller stavarna går av. Det går helt enkelt inte att vinna några lopp utan bra grejjer.
Om du tittat på längdskidor på TV har du säkert vid flera tillfällen sett skidåkare tappa massor av sekunder i nerförsbackar eller haft bakhala skidor uppför en mördarbacke. Vallateamet fyller en väldigt viktig roll vid tävlingar och det är därför de har stora specialbyggda lastbilar och jobbar dygnet runt för att hitta bästa skidparen och en vallning som passar till rådande väderlek.
Om du är nybörjare är det här såklart inte lika viktigt men det är aldrig roligt att ha dåliga grejjer. Precis som med det mesta man köper får man det man betalar för. Billiga skidor är inte lika bra som dyra skidor. Men vad som är bra för dig är det bara du som kan bestämma.
Vill man ha ett par nya längdskidor för att motionera en till ett par gånger i veckan är det bättre att ha skidor än att inte ha. Om då skidorna kostar 1000 kr istället för 4000 kr är de billigare ett bättre val. Ska man däremot åka Vasaloppet och klara sig förbi alla repdragningar längs spåret behöver man kanske ha ett par skidor som hjälper till lite. Då är det krasst så att dyrare skidor har bättre förutsättningar för det.