ikon för langdskidor.se Längdskidor

Köpa skidutrustning för längdåkning

För att åka längdskidor behöver man lite olika utrustning. Man behöver ett par skidor, pjäxor och stavar. Beroende på vilken nivå av skidåkare man är finns det olika skidval och prisklasser. Ju högre krav på prestation desto högre pris på materialet.

Det finns en del produkter som har släpat efter lite när det gäller onlinehandel. Varor som måste vara anpassade till just dig och dina förutsättningar. Längdskidor tillhör den här produkttypen då skidorna måste ha rätt längd och rätt spann.

Tack vare modern teknik och otaliga tester från olika laboratorier är den här tröskeln nu minskad till att den nästan är osynlig. Så länge man vet sin längd, sin vikt och är ärlig med vilken typ av åkare man är kan man hitta bra längdskidor på nätet.

För kringutrustningen som skidpjäxor, stavar och bindningar är det betydligt enklare. Till skillnad från skidorna är de också lättare att byta med returpaket och man kan snabbt få hem nya. Samma sak gäller för skidkläder som underställ, skidhandskar och skidjackor.

Längdskidåkning – en materialsport

Längdskidåkning på hög nivå är till stora delar en materialsport. Det spelar ingen roll om man tränar 1000 timmar per år om materialet under fötterna eller stavarna går av. Det går helt enkelt inte att vinna några lopp utan bra grejjer.

Om du tittat på längdskidor på TV har du säkert vid flera tillfällen sett skidåkare tappa massor av sekunder i nerförsbackar eller haft bakhala skidor uppför en mördarbacke. Vallateamet fyller en väldigt viktig roll vid tävlingar och det är därför de har stora specialbyggda lastbilar och jobbar dygnet runt för att hitta bästa skidparen och en vallning som passar till rådande väderlek.

Om du är nybörjare är det här såklart inte lika viktigt men det är aldrig roligt att ha dåliga grejjer. Precis som med det mesta man köper får man det man betalar för. Billiga skidor är inte lika bra som dyra skidor. Men vad som är bra för dig är det bara du som kan bestämma.

Vill man ha ett par nya längdskidor för att motionera en till ett par gånger i veckan är det bättre att ha skidor än att inte ha. Om då skidorna kostar 1000 kr istället för 4000 kr är de billigare ett bättre val. Ska man däremot åka Vasaloppet och klara sig förbi alla repdragningar längs spåret behöver man kanske ha ett par skidor som hjälper till lite. Då är det krasst så att dyrare skidor har bättre förutsättningar för det.

Färdiga längdpaket som sparar pengar

Har du ingen utrustning sen tidigare eller vill uppgradera kan du köpa färdiga längdpaket. Kompletta paket med längdskidor, bindningar och pjäxor finns både för barn och vuxna. Jämfört med att köpa varje artikel för sig kan man få rabatt på vanligtvis 10-30%.

Butikerna har oftast satt ihop bra skidpaket redan som man kan köpa. Vill man byta ut något i paketet brukar de inte vara omöjliga på det. Det kan vara så att de bjuder på bindning och montering om man köper ett par skidskor och längdskidor över en viss summa. Ett par Rottefella Xcelerator kostar kring 700-800 kr, Salmon SNS eller Fischer NIS är något billigare och ligger kring 500 kr.

Sommartid och snöfattiga vintrar kan man hålla igång sin skidträning med rullskidor. Klassisk diagonalåkning med frånskjut tränas på skidor med hjul som har broms bakåt. Rullskidorna för skate har större men smalare hjul som ger lite högre farter och gör att man kan vinkla skidan vid skär ut åt sidan. Här hittar du en uppsjö av rullskidor från flera av de stora tillverkarna.