ikon för langdskidor.se Längdskidor

Vallatejp

Ett enkelt sätt att applicera fästvalla på är med de nya tejpremsorna. Färdigpreppade remsor som du klistrar fast under fästzonen på dina klassiska längdskidor. Sen kan du ge dig ut och åka med rejäla frånskjut med bra grepp mot snön. Rex, Start och Swix är några av de vallamärken som har ett utbud av grip tapes.

Exempel på tejpvalla som finns att köpa

Vi har gått igenom utbudet hos de större svenska skidbutikerna och listat tejpvallorna i deras sortiment. Ett tips är att också ha en täckvalla ifall det börjar snöa. Det kan ibland hända att snö fryser fast på vallatejpen annars.

Populärt inom vallatejp

  • Start Grip Tape 5M Red

    Start Grip Tape 5M Red
    Start- Grip Tape- 5m Röd En produkt för alla förhållanden Från 5°C till -20°C Håller 250km, vilket kan vara en hel säsong för en del Lätt att applicera Köp även med en start t...
  • Start Tejpskrapa XC-Scraper Till Grip Tape

    Start Tejpskrapa XC-Scraper Till Grip Tape
    Starts special sickel för att lätt ta av tejpen.

Så tar du bort vallatejp

Start är ett av de märken som säljer vallatejp. De har också tagit fram en remover för att du enkelt ska kunna ta bort vallatejpen. I nedanstående videoklipp visar de hur det går till.

Fästtejp eller skin?

Ett alternativ till fästtejp är att sätta skins på skidorna. Det är vanligt med skinskidor för turåkning där man sätter stighudar på vid åkning på flacken och i uppförslutning. När man ska bege sig nedför tar man av sina skins.

Fästtejp är lite annorlunda på det sättet att man inte kan/vill hålla på och ta av och på den under skidåkningen. Den sitter där den sitter och därför blir det ju viktigt att sätta på vallatejpen på rätt sätt, för att inte påverka glidet.

Problemlösning för tejpvalla

Fästtejpen fryser

Vanligaste orsaken är att fästtejpen är för lång eller sitter på fel plats. Det kan också bero på att dina skidor har fel spann för din vikt.

Nysnö fastnar i vallatejpen

Sätt ett lager med burkvalla för minusgrader ovanpå tejpen så förhindrar du att nysnön fastnar.

Tejpen lossnar från skidan

Det är viktigt att man monterat på fästtejpen då skidorna var varma, i rumstemperatur. En annan anledning kan vara att du monterade på tejpen då det fanns rengöringsmedel på belaget eller att det var smutsigt, slitet och inte helt torrt.

Inget fäste trots tejpvalla på

Det kan bero på att du antingen har för kort remsa med tejp på skidorna eller att dina längdskidor har för hårt spann. För att tejpen ska få grepp i snön måste du kunna trycka ner skidorna i frånskjutet.

Skidorna glider dåligt med tejp på

En för lång fästtejp påverkar glidet mycket och samma sak gäller ifall skidorna är för mjuka för din vikt. I glidfasen ska inte fästtejpen ha kontakt med snön.