Vallatejp

Vallatejp är ett enkelt sätt att applicera fästvalla på längdskidorna. Färdigpreppade remsor som du klistrar fast under fästzonen på dina klassiska längdskidor. Sen kan du ge dig ut och åka med rejäla frånskjut med bra grepp mot snön utan att behöva spendera tid på skidvallning.

Exempel på tejpvalla att köpa

Vi har gått igenom utbudet hos de större svenska skidbutikerna och listat tejpvallorna i deras sortiment. Rex Tape Grip, Swix och Start Grip Tape är populära produkter. Ett tips är att också ha täckvalla ifall det börjar snöa, vilket annars riskerar underfrysning av vallatejpen.

Populärt inom vallatejp

 • Start Ski Wax Grip Tape Nocolour

  Start Ski Wax Grip Tape Nocolour
  Grip Tape från Start är en fästvallatejp som är lätt att applicera och passar både till tävlingsåkare och motionärer. Tejpen passar i alla fören och du slipper valla när föret växlar. Innehåller 5 m tejp vilket räcker till 2-3 par skidor. 5 meter+5 till -20°C 
 • Start Grip Tape Serivce Pk

  Start Grip Tape Serivce Pk
  Start Grip Tape Service Pk är en vältestad, lättapplicerad tejpvalla, som passar både till tävlingsåkare och motionärer. Tejpvallan håller i bästa fall under hela säsongen - flera hundra kilometer - och gör att du slipper valla om när föret växlar eftersom den fungerar i alla snöförhållanden. Därmed behöver du inte flera olika fästvallor.  - Förpackningen innehåller 4 stycken tejprullar med 5 meter tejp, vilket räcker till 2-3 par skidor. Instruktion för hur tejpen används finns tydligt beskrivet på förpackningen.  -
 • Rex Tape Grip UniversalMed Tjära

  Rex Tape Grip UniversalMed Tjära
  Rex Tape Grip Universal med tjära Rex Grip Tape Räcker till 4-6 par skidor. Gul med tjära för bättre glid. Temperatur: 5°...-20°C Grip tejp för alla fören och snötyper. Glider bra och har bra fäste. Lätt att andvända. Håller länge. Skillnaden vad gäller påläggning jämfört med Rex Easy grip är att denna tejp inte behöver påstrykas m.h.a strykjärn utan kan enkelt klistras på för hand. Räcker till 4-6 par skidor Håller upp till 250 km under gynsamma förhållanden
 • Start Grip Tape 5M Red

  Start Grip Tape 5M Red
  Start- Grip Tape- 5m Röd En produkt för alla förhållanden Från 5°C till -20°C Håller 250km, vilket kan vara en hel säsong för en del Lätt att applicera Köp även med en start tjära, \universal 0--10°C\ den täcker man tejpen med, ett par lager om det kommit snö, då går vallningen mycket lättare!!

Fler tips på vallatejp

 • Start Grip Tape Cover

  Start Grip Tape Cover
  Start Grip Tape Cover är en täckburk för tejpvalla, som du stryker på ett tunt lager av om du får problem med ifrysning i tejpen och som ofta används under pågående snöfall. Behövs ej gnuggas ut med kork eller kloss.  - Vikt : 45 g
 • Start Grip Tape Serivce PK Nocolor

  Start Grip Tape Serivce PK Nocolor
  Grip Tape Serivce PK från Start är en tejpvalla som är lätt att applicera på dina längdskidor och som passar till såväl tävlingsåkaren som motionären. Tejpen ersätter fästvallan och håller hela säsongen i alla typer av snöförhållanden. Förpackningen innehåller fyra tejprullar med fem meter tejp, vilket räcker till två-tre par skidor.

Så tar du bort vallatejp

Start är ett av de märken som säljer vallatejp. De har också tagit fram en remover för att du enkelt ska kunna ta bort vallatejpen. I nedanstående videoklipp visar de hur det går till.

Fästtejp eller skin?

Ett alternativ till fästtejp är att sätta skins på skidorna. Det är vanligt med skinskidor för turåkning där man sätter stighudar på vid åkning på flacken och i uppförslutning. När man ska bege sig nedför tar man av sina skins.

Fästtejp är lite annorlunda på det sättet att man inte kan/vill hålla på och ta av och på den under skidåkningen. Den sitter där den sitter och därför blir det ju viktigt att sätta på vallatejpen på rätt sätt, för att inte påverka glidet.

Problemlösning för tejpvalla

Fästtejpen fryser

Vanligaste orsaken är att fästtejpen är för lång eller sitter på fel plats. Det kan också bero på att dina skidor har fel spann för din vikt.

Nysnö fastnar i vallatejpen

Sätt ett lager med burkvalla för minusgrader ovanpå tejpen så förhindrar du att nysnön fastnar.

Tejpen lossnar från skidan

Det är viktigt att man monterat på fästtejpen då skidorna var varma, i rumstemperatur. En annan anledning kan vara att du monterade på tejpen då det fanns rengöringsmedel på belaget eller att det var smutsigt, slitet och inte helt torrt.

Inget fäste trots tejpvalla på

Det kan bero på att du antingen har för kort remsa med tejp på skidorna eller att dina längdskidor har för hårt spann. För att tejpen ska få grepp i snön måste du kunna trycka ner skidorna i frånskjutet.

Skidorna glider dåligt med tejp på

En för lång fästtejp påverkar glidet mycket och samma sak gäller ifall skidorna är för mjuka för din vikt. I glidfasen ska inte fästtejpen ha kontakt med snön.