ikon för langdskidor.se Längdskidor

Längdskidstavar för barn och ungdom

Stakningen har tagit en allt större plats i skidåkningen och det gäller även för barn och ungdom. För att få till rätt stavteknik behöver man anpassade längdskidstavar för barnets längd.

Vanligt förekommande material i skidstavar är aluminium eller kolfiber. Hållbarheten skiljer men också priset. Alustavar tål tuffa tag, även slag från sidan vilket kolfiberstaven inte gör.

Däremot är aluminiumstavarna tunga både viktmässigt och att föra fram till nästa stavtag. Man brukar prata om stavpendel och den är helt annorlunda på de lätta och aerodynamiska stavrören. Skidåkaren som vill åka fort väljer lätta racingstavar.

Tips på längdstavar för barn

 • Junior Cross

  Junior Cross
  Diametrar och längder: Handtag 13 mm, korg 13 mm. 85 cm - 120 cm. 5 cm intervall. Användningsområde: Preparerade spår, klassiskt, skate.
 • Escape Alu Junior

  Escape Alu Junior
  Skaft av komposit med 16 mm diameter upptill och 11 mm nedtillErgonomisk handledsrem som är justerbar
 • Rex Apollo

  Rex Apollo
  Rex Apollo Skidstav Bra stav för barn/juniorer....
 • 4Kaad Code 600 Jr Biathlon Strap

  4Kaad Code 600 Jr Biathlon Strap
  Junior Premium stav. Med composite carbon och korkhandtag och enk...
 • Swix Triac 4.0 Aero Jr. Tcs

  Swix Triac 4.0 Aero Jr. Tcs
  Swix Triac 4.0 Aero Jr. Tcs är en skidstav för juniorer som passa...

Olika längd på barnstavar för skate och klassiskt

Tänk på att klassisk skidteknik och skate skiljer sig åt med stavföringen. Vid skating kan man ha något längre stavar och därmed få högre kraftutveckling genom att få längre stavtag.

Vid klassisk skidteknik är det diagonalåkningen som kräver lite kortare stavar. Ska man bara köra dubbelstakning kan man ha lite längre, till och med skatestavarna. Det kan dock vara vissa tävlingar som går i klassisk stil där ren stakåkning inte är tillåtet på vissa partier.

Till de riktigt små barnen som är mellan 2-4 år är det mer som stöd stavarna används och inte så mycket till stavtag. Då är det bättre att ha korta stavar. När barnet är lite äldra så är det samma riktmått som för vuxna. En skatestav ska gå upp till hakan och en klassisk skidstav till axeln.

Längdskidstavar med justerbar längd sparar pengar

För den som vill hålla hårt i surt förvärvade slantar kan man skaffa skidstavarna där längden är justerbar. Stavarna kan växa med barnet, men de kan också användas av olika barn vid olika tillfällen.