Längdskidstavar för barn och ungdom

Stakningen har tagit en allt större plats i skidåkningen och det gäller även för barn och ungdom. För att få till rätt stavteknik behöver man anpassade längdskidstavar för barnets längd.

Vanligt förekommande material i skidstavar är aluminium eller kolfiber. Hållbarheten skiljer men också priset. Alustavar tål tuffa tag, även slag från sidan vilket kolfiberstaven inte gör.

Däremot är aluminiumstavarna tunga både viktmässigt och att föra fram till nästa stavtag. Man brukar prata om stavpendel och den är helt annorlunda på de lätta och aerodynamiska stavrören. Skidåkaren som vill åka fort väljer lätta racingstavar.

Tips på längdstavar för barn

 • Kids' Focus Snowpath Pole

  Kids' Focus Snowpath Pole
  Kids' Focus Snowpath Pole från Swix är en robust barnstav i aluminium för längdskidåkning. Stavarna har ett ergonomiskt SWIX-barnhandtag med lättjusterade remmar. Spetsan är tillverkad av termoplast och har en rundad spets, trugan är stor för att inte sjunka ner i snön.
 • Leki Hrc Tävlingsstav Junior

  Leki Hrc Tävlingsstav Junior
  Leki HRC Tävlingsstav Junior Tävlingsstaven för Juniorer från Leki, med Lekis kontrollremssystem. Längdstav JR race med carbon/composite rör och Lekis patenterade Trigger Shark klick rem system för lätt i och ut knäppning från handtaget, maximal kraftöverföring till staven samt racing truga för bästa pendeln och låg vikt. Remstorlek: XS Säljs i par
 • Xta Base Jr., One Color, 120, Längdstavar

  Xta Base Jr., One Color, 120, Längdstavar
  Material: 100% bomull. Snygg t-shirt från Leki. T-shirten är perfekt för vardagen och har ett mjukt material i bomull.
 • Xta Base Jr, Black/White, 100 Cm, Längdstavar

  Xta Base Jr, Black/White, 100 Cm, Längdstavar
  En evig favorit. Aluminium materialJusterbar handledsremSpetsar i stål för bättre greppAnvändningsområde: cross countrySkidstav med bekväma handtag med justerbara handledsremmar och slitstarkt material&hellip:
 • Black Code X Junior

  Black Code X Junior
  Black Code X Junior från 4Kaad är en racerstav tillverkad i ett lätt och hållbart material med korkgrepp för att ge ett bra grepp. En perfekt stav för såväl nybörjare som tävlande juniorer. Finns i olika storlekar.
 • Xta 5.5 Jr, Black/Yellow, 110 Cm, Längdstavar

  Xta 5.5 Jr, Black/Yellow, 110 Cm, Längdstavar
  En evig favorit. Handledsrem: jaJusterbara bandVassa spetsar för bättre greppSkidstavar perfekta för juniorerSkidstavar med bekväma handtag med justerbara handledsremmar och fin design. Passar&hellip:
 • Swix Triac Junior Pole, Tbs

  Swix Triac Junior Pole, Tbs
  Kompositskaft som är särskilt utformat för juniorer med Swix Triac Jr TBS-systemet, som gör att du kan byta truga i spåret på bara några sekunder! Triac Jr. levereras med Swix Profit 3D-rem Diameter och längd Handtag 16 mm, truga 10 mm. 105–140 cm. 5 cm intervall. Rekommenderas för preparerade spår, klassisk åkning och fristil. Produktfakta Rem medföljer Snabba och enkla trugbyten med TBS Robust stav Swix-stav Samma design som Triac-stavarna på världscupens prispallar Ett bra val Säljs i par
 • Juniors' PRC

  Juniors' PRC
  *Greppsystem: Shark System *Grepp: Shark 2. 0 *Rem: Shark Power Strap *Skaftmaterial: Carbon CC (Carbon Composite). 300 *Trugor: Super Race Basket *Spets: Steel Tip
 • Leki Hrc Jr Pink

  Leki Hrc Jr Pink
  HRC Junior med Carbon rör gör denna stav till mycket energibesparande för ungdomar. Nordic Shark 2.0 korkgrepp med Trigger Shark klick rem för maximal kraftöverföring ner i staven. Kommer med Fin Vario skruvtruga som snabbt kan ändras beroende på spårförhållanden och för sommarträning med rollertip.
 • KV+ Tornado Plus Junior Qcd

  KV+ Tornado Plus Junior Qcd
  • Diameter upptill 16,5 mm och nedtill 10 mm • Den adekvata balanspunkten ger bra pendel • Mycket stabil 80 % kol — 73 g/m Längd: 90-155 cm Handtag: ø 16,5 mm Tips: ø 10 mm Intervall: 2,5 cm
 • Madshus Nano Carbon Race Jr Stavar

  Madshus Nano Carbon Race Jr Stavar
  Juniorensval om man kör Madshus, mycket stav för pengarna. Remstorlek: Junior S Säljes i par
 • Swix Triac Jr, Advanced Carbon Composite

  Swix Triac Jr, Advanced Carbon Composite
  Swix Triac Jr, Advanced Carbon Composite är en lätt juniorstav lämplig till längdskidåkning.  -Levereras med PC-handtag med korkfylld PU i greppzonen, Swix Triac®-remmen och stor '97 racingtruga.  - Produktegenskaper Diameter och längd: Handtag 16 mm, Remskiva 10 mm Passar bäst: Preparerade spår, både för klassisk och skateåkning Material: Komposit

Olika längd på barnstavar för skate och klassiskt

Tänk på att klassisk skidteknik och skate skiljer sig åt med stavföringen. Vid skating kan man ha något längre stavar och därmed få högre kraftutveckling genom att få längre stavtag.

Vid klassisk skidteknik är det diagonalåkningen som kräver lite kortare stavar. Ska man bara köra dubbelstakning kan man ha lite längre, till och med skatestavarna. Det kan dock vara vissa tävlingar som går i klassisk stil där ren stakåkning inte är tillåtet på vissa partier.

Till de riktigt små barnen som är mellan 2-4 år är det mer som stöd stavarna används och inte så mycket till stavtag. Då är det bättre att ha korta stavar. När barnet är lite äldra så är det samma riktmått som för vuxna. En skatestav ska gå upp till hakan och en klassisk skidstav till axeln.

Längdskidstavar med justerbar längd sparar pengar

För den som vill hålla hårt i surt förvärvade slantar kan man skaffa skidstavarna där längden är justerbar. Stavarna kan växa med barnet, men de kan också användas av olika barn vid olika tillfällen.