ikon för langdskidor.se Längdskidor

Langdskidor.se » Köpa » Skidor

Märken på skidor:

Skidor

Att köpa nya längdskidor behöver man inte längre gå till en sportaffär för att göra. Det finns idag modern teknik som gör det möjligt att plocka fram anpassade skidor med rätt längd och spann. Det gör att du kan köpa dina nya längdskidor på nätet.

Vilken skidteknik vill du köpa skidor för? Skate eller Klassisk. Här nedan listar vi ett urval för båda stilarna och från flera olika skidmärken. Vill du ha ett speciellt märke kan du välja skidmärke i rullisten ovanför.

Populärt inom skidor

 • Madshus Redline Skate Whitebase Längdskidor 2014/2015 max 60 kg

  Madshus Redline Skate Whitebase 2014/2015 Längdskidor..Vi har köpt in ett större lager av Redline Whitebase som vi nu säljer till klipppris...Skidan går bäst i konstsnö, transformerad (gammal snö) och våt före.Perfekt skida söder om Dalälven!
 • Aero 7 Skin (2017)

  Salomon Aero 7 Skin är den klassiska längdskidan för dig som inte orkar valla men som ändå vill ha en bra och härlig tid i spåret. Vallningsfritt belag och stighudar, Skingrip+, på fästzonen. Mer tystgående än skidor med traditionella vallningsfria mönster och dessutom smidigt och enkelt. Den nya S-cut-formen ger skidan ytterligare kontroll och stabilitet för maximal säkerhet. Skidan är stabil och förhållandevis lätt tack vare en skumkärna omgiven av fiberglass.Side cut: 48/46/44/46 Kärna: Densolite 2000Belag: G3
 • Madshus Nanosonic Carbon Classic EmPower Längdskidor 2015/2016 Kampanj

  Suveränt bra tävlingsskida som kanske hamnar i skymundan för Redline, dock ej att underskatta!..Nanosonic Carbon Classic Cold ger åkare möjlighet till världscup kvalité.Skidan har en ny 3D formad PR 100X kärna och Triaxial Carbon kontstruktion för precist spann och tryckfördelning.Nanosonic Carbon Classic Cold har ett långt lågt spann med bra bärighet från 0°C och kallare.Skidan har Splay i topp och bak för att reducera friktion och ge bästa glid.Skidan är utrustad med Empower...Vi har köpt in ett större lager av denna skida till i år till kampanjpris!
 • RCR Classic

  Egenskaper:Sidecut: 41-44-44Vikt: 1190 g (197cm)Belag: WC PlusKärna: Air Core Basalite ProTyp: KlassiskNIS plattaLängder: 187, 192, 197, 202, 207DTG World Cup UniversalFörvallad, Swix® Flouro waxKom ihåg att välja till bindningar

Fler tips på skidor

 • R-Skin IFP

  Kom ihåg att välja till bindningar
 • Twin Skin Superior

  Dessa lätta, effektiva racingskidor är det ett bra alternativ för nordiska förhållanden. Pålitlig över långa distanser, med jämnt glid och Twin Skin ger dig bra fäste och fart hela vägen över mållinjen vid alla snöförhållanden.
 • RC Skin

  SKIDKONSTRUKTIONFramdrivande skidkonstruktionD2FC – Digital Dynamic Flex ControlOptimal monteringGREPPTEKNIKSkinGrip+KÄRNAD-Carbon BELAGG5 Universal-belag Skyddande metallTYP AV SIDOSKÄRNINGKlassisk parallell sidoskärning för tävling
 • Redster C7 Skintec M/H

  Redster C7 Skintec M/H från Atomic är vallningsfria längdskidor med mohair i fästzonen och Atomic's World Cup bas samt WC Grinding. Med mohair slipper du långa förberedelser med vaxning, du kan ge dig ut i spåret direkt. Det ger även perfekt balans mellan grepp och glid i alla snöförhållanden och temperaturer. Och när det blivit slitet byter du enkelt ut det, och du kan även välja om du vill ha en bredare remsa för bättre grepp eller en smalare för snabbare glid.
 • Atomic Redster S9 Skate Junior Längdskidor 2018/2019

  Atomic Redster S9 Skate Junior Längdskidor 2018/2019..Superlätt junior skate tävlingsskida från Atomic.Skidan har en speedcell kärna för optimalt kraftåtervinning och grym stabilitet.Juniorskidan har samma belag som vuxen skidan BI 5000 belag för optimalt glid.
 • Salomon S-Lab Classic Längdskidor 2018/2019

  S-Lab classic..Som vanligt när salomon presenterar en S-lab serie så är det top of the line!Inget undantag heller på skidsidan, från tävlings åkare till elitmotionär.Nu pratar vi racing!..Här handlar det att kapa minuter och det här är skidan som WC åkarna har!..En av marknadens lättaste skidor, väger under 1 kg paret, tack vare den ultralätta kärnan nomex.Mjuk i toppen ger åkaren mer känsla och bättre glid, skidan flyter bättre på snön..Givetvis med toppbelaget G5, för absolut bästa glid
 • Salomon EQ8 Skate Längdskidor 2016/2017

  Salomon EQ8 Skate Längdskidor 2016/2017..Instegsskida för skate från Salomon.Bra kvalitet under 2000 kr.Lättkörd skida. .. 
 • Peltonen Infra X Classic Längdskidor 2018/19

  Peltonen InfraX Classic Längdskidor..Peltonens race skidor av klassisk modell håller världsklass, ny toppmodernfabrik sen förra året.Känd för sina fina kallskidor. 
 • Ultrasonic Intelligrip® Skis

  Ultrasonic Intelligrip® Skis från Madshus är vallningsfria längdskidor för klassisk åkning. Det inbyggda mohair skinnet ger dig utmärkt grepp och glid i alla väderförhållanden så som is, frost och pudersnö.
 • Aero 7 Skin

  Salomon Aero 7 Skin är den klassiska längdskidan för dig som inte orkar valla men som ändå vill ha en bra och härlig tid i spåret. Vallningsfritt belag och stighudar, Skingrip+, på fästzonen. Mer tystgående än skidor med traditionella vallningsfria mönster och dessutom smidigt och enkelt. Den nya S-cut-formen ger skidan ytterligare kontroll och stabilitet för maximal säkerhet. Skidan är stabil och förhållandevis lätt tack vare en skumkärna omgiven av fiberglass.Side cut: 48/46/44/46Kärna: Densolite 2000Belag: G3
 • Salomon S-Lab Carbon Skate Längdskidor 2018/2019

  Salomon S-Lab Carbon Skate Längdskidor 2018/2019..Bästa skateskidan!?Vi ser fler och fler segrar på denna skida, snabbaste skidan i minusföre!?..
 • Salomon S-Race Skate Junior Längdskidor 2019/20

  XC SKIS S-Race JUNIOR SKATE..Som vanligt när salomon presenterar en ny serie så är det top of the line!inget undantag heller för juniorer. Lättåkt skida tack vare kärnan och konstruktionen...G5 zeolit belag, det bästa från Salomon gör skidan supesnabb!
 • Madshus Redline Carbon Skate Längdskidor 2018/2019

  Madshus Redline Carbon Skate Längdskidor 2018/2019..Madshus toppskida, som med sina flexibla ändar och låga vikt ger en unik åkkänsla och accelerationSkidan är livfull och överför all kraft till snön utan att slösa bort någon energi...Redline Carbon Skate Cold har en ny design, ny topp och en annan geometri med optimerade tryckpunkter och perfekt balans för bättre fart i frånskjutet.Redline Carbon Skate Cold har fått bättre bärighet i slutspannet och skidan funkar bäst från några plusgrader till minus 15 grader, Splay och Speed tip gör att man reducerar friktion och skidan får ett bättre glid.Skidan är den absolut lättaste Madshus någonsin tillverkat, med en flexibilitet som ger skidan liv, åkkänsla och acceleration vid varje skateskär.
 • Twin Skin Sprint Mounted

  En nybörjarskida för den som vill ha roligt på snön. Hållbar och dynamisk design. Konstruerad för att du ska belönas i den klassiska stilen. Twin Skin hjälper dig ha kul oavsett underlag, upp eller ner. Fischers tävlingsfärger för inspiration.
 • Jr Sprint Ifp+bind

  Längdskidor för klassisk åkning. Passar juniorer som vill börja med längdskidåkning. Skidorna har en slitstark konstruktion, är lätta att manövrera och har en förmonterad bindning som är enkel att komma i och ur. Längdskidor; Junior; Typ av åkning: klassisk; Åkarnivå: nybörjare; Bind
 • Twin Skin Sport Ef

  En skida för nybörjare som är lätt att använda. Byggd med teknologier för ett förlåtande fäste och bra glid. Skidan som hjälper åkaren med utveckling och självförtroende i spåret.
 • Salomon S/LAB Carbon Classic Längdskidor 2019/2020

 • Redster C7 Skintec

  Lätta, mångsidiga längdskidor för klassisk åkning, och för motionären och tävlingsåkaren som vill lägga mer tid i spåret än vid vallabänken. Med de utbytbara stighudarna som ligger integrerade under spannet får du ett bra fäste, utan att behöva valla. Bindningssystem: Går att fås m
 • Madshus Redline Carbon Classic Längdskidor Dam/Junior 2018/2019

  Madshus Redline Carbon Classic Längdskidor 2018/2019..Vi har köpt på oss ett brett sortiment som är anpassat för damer/juniorer som vill prestera och ha det bästa av fjolårsskidan!Steget från juniorskidor till seniorskidor brukar svida i plånboken, här har vi valet för er......Redline Carbon Classic Cold har en ny design och geometri med optimerade tryckpunkter och perfekt balans mellan fäste och glid.Redline Carbon Classic Cold har fått lite bättre bärighet i spannet och skidan funkar bäst från några plusgrader till minus 15 grader, Splay och Speed tip gör att man reducerar friktion och skidan får ett bättre glid.Skidan är den absolut lättaste Madshus någonsin tillverkat, med en överlägsen flexibilitet som ger skidan liv, åkkänsla och acceleration vid frånskjut och i stakögonblicket.
 • Fischer RCS Skate Junior IFP 2018/2019 Längdskidor

  Fischer RCS Skate Junior IFP 2018/2019 Längdskidor..Bra träning och tävlingsskida för barn och ungdomar.
 • Fischer RCS Skate IFP 2018/2019 Längdskidor

  Fischer RCS Skate IFP 2018/2019 Längdskidor..RCS alla skidåkare känner nog igen sig i det märket, flaggskeppet hos Fischer, funnits hur länge som helst.Bra spann, belag, ja allt är tillräckligt bra för de flesta skidåkare.
 • Hyper Carbon Classic Vasaloppet

  Skärning: 44-42-44mm Vikt: 1050g/190cm (pair) Kärna: PR 90 & Triaxial Carbon Construction Belag: P190 Nano Spann: Classic Universal/ Madshus Speed Tip
 • Madshus Terrasonic Classic Prispressarskida 2015/2016 Utförsäljning

  Madshus Terrasonic Classic Prispressarskida..Vi har valt att till säsongen 2015-16 enbart jobba med 1 skida från NNN systemet under 2000 kr.Valet var lätt då Terrasonic görs i samma fabrik som Redline och den tillverkas i olika viktklasser per längd vilket ingen annan skida under 2000 kr görs.Andra märken under 2000 kr görs i enbart en viktklass per längd vilket gör att det blir svårt att hitta en toppenskida till alla, det går att göra med Terrasonicskidan!
 • Fibre Crown EF

  Efficient Forward teknologi är en sammanställning av beprövade material som gör skidan lättare, mer elastisk och ger högre kraftöverföring i frånskjuten, även om du inte har samma teknik som elitskidåkarnaOffset struktur med obehindrat glid ger en snabb skida för allaRobusta och hållbara ändar på skidornaKärna i fiberglas/trä med integrerade luftkanaler för att minska vikten
 • Atomic Redster S9 Carbon Skate Längdskidor 2018-2019

  Atomic Redster S9 Carbon Skate Längdskidor 2018/2019..
 • Rossignol X-IUM Classic WCS JR-IFP 2019/2020 Längdskidor

  Rossignol X-IUM Classic WCS JR-IFP 2018/2019 Längdskidor..
 • Nanosonic Igs Move

  Madshus Nanosonic IGS Move är fästvallningsfria längdskidor för klassisk åkning. Skidorna ger bra fäste och glid på både träning och långlopp. Skidorna är lätta, stabila och enkla att få fäste på genom den inbyggda stighuden (intelligrip). Stighuden består av 70% mohair och 30% nylon
 • Salomon Elite 5 Classic Längdskidor

  Längdskidor för dig som åker någon gång på sportlovet, fungerar bra både i spåret och någon tur till värmestugan.
 • Atomic Redster S9 Skate Längdskidor 2018/2019 Längdskidor

  Atomic Redster S9 Skate Längdskidor..Tävlingsskidan på skate för 2 år sedan, väldigt mycket skida för pengarna! 
 • Rossignol X-IUM Classic Premium Nordic Way Längdskidor 2019/20

  Rossignol X-IUM Classic Premium Nordic Way Längdskidor..Denna skida är mer anpassad för våra nordiska förhållanden, lite lägre i spannprofilen och mjukare övergångar i glid.Rätt tänk här Rossi!
 • R-Skin Sport IFP

  R-Skin Sport Stiff IFP från Rossignol är en klassisk hudskida för motions- eller juniorskidåkare, byggd på en Zymax-konstruktion. Kompatibel med det nya Turnamic®-bindningssystemet, Integrated Fixation Plate (IFP), som ger den mest naturliga skidböjningen och en enastående snökänsla, precision och glidning. Utbytbara mohairtillägg (100-150 dagar) ger bra kraft under alla förhållanden utan någon förberedelse.
 • Madshus Hypersonic Carbon Classic Längdskidor 2017/2018

  Madshus Hypersonic Carbon Classic Längdskidor 2017/2018..Detta var Madshus toppskida fram till 2009, och den har flera vinster i Vasaloppet. Stabil och lättåkt...Bästa köpet säsongen 2018/19 av de billigare modellerna!
 • Terrasonic Classic

  Sidecut: 44-42-44 mmVikt: 1150g/190cm (par)Spann: Classic Universal/ Slight SplayKärna: PolycellBelag: P190 Nano UniversalNIS 7Typ: KlassiskLängder: 180, 185, 190, 195, 200, 205, 210
 • Madshus Redline Carbon Classic Längdskidor 2018/2019

  Madshus Redline Carbon Classic Längdskidor 2018/2019..Redline Carbon Classic Cold har en ny design och geometri med optimerade tryckpunkter och perfekt balans mellan fäste och glid.Redline Carbon Classic Cold har fått lite bättre bärighet i spannet och skidan funkar bäst från några plusgrader till minus 15 grader, Splay och Speed tip gör att man reducerar friktion och skidan får ett bättre glid.Skidan är den absolut lättaste Madshus någonsin tillverkat, med en överlägsen flexibilitet som ger skidan liv, åkkänsla och acceleration vid frånskjut och i stakögonblicket.
 • Atomic Redster World Cup Classic Längdskidor 2014/2015 Kampanj Max 70 kg

  Atomic Redster WC Classic Längdskidor ..Har köpt ett större parti från Atomic av fjolårsskidan, vi har gått igenom hela partiet och kvalitetssäkrat det som vi skall sälja.Finns bra sortimen upp till 70Kg.Kanonglid med bra bärighet och ett suveränt kickspann...Ny spannzon som håller upp vikten bättre innan spannet går i och fästvallan går i snön.Kanon kickkänsla! Trevligt pris också då Atomic vill plocka marknadsandelar i Norden. ..Tävlingsskida både för långlopp och kuperad bana...Atomic har nu bytt design i för tredje året i rad, vi har köpt på oss ett parti för säsongen 2015/2016 som klipp till er, bra köp!
 • Fischer Carbonlite Classic Junior IFP 2018/2019 Längdskidor

  Fischer Carbonlite Classic Junior IFP 2018/2019 Längdskidor..
 • Crs Skate Ifp

  Crs Skate Ifp är en längdskida designad för fritidsskidåkare som vill ha allt: högkvalitativ utrustning som fungerar perfekt under alla förhållanden och är rolig på banan. Tack vare sin nya aerodynamiska konstruktion med låg vikt och optimerad vikt passar CRS Skate för alla önskemål.
 • Madshus Redline Classic Längdskidor 2016/2017 Klipp Säsongens bästa köp Plusskida

  Madshus mest extrema toppracingskida, som med sina flexibla ändar och låga vikt ger en unik åkkänsla och acceleration..Plusskida=allroundskida och lämpar sig i fören från -5 till varmare.Kanonskida om man bor söder om dalälven...Har fyllt lagrena med denna inför kommande säsong 18/19Kommer vara skidan vi säljer mest av även denna säsong! Mest skida för pengarna på marknaden!
 • Rossignol X-IUM CLASSIC WCS Längdskidor 2017/2018 Kampanj

  X-ium classic WSC. Rossignols raceskida.Skidan har Honeycombkärna och K7000 belag.Skidan är byggd med Bi-edgekonstruktion vilket ger ett högt och fint spann men skidan är ändå otroligt lätt att få fäste på.Bi-edge konstruktionen är unikt på Rossignol.Skidan finns i C1 (kallföre) C2 (allround) C3 white base (klister) C2 r-grip (rugg)
 • Atomic Redster Carbon Classic Längdskidor 2018/2019 Kampanj

  Atomic Redster Carbon Classic Längdskidor..Köpt in massor av fjolårets Carbon, oj vilken bra skida detta är och för detta pris!I mitt tycke tävlingsskidan som är lättast att få kanonfäste på, deras unika SDS teknik gör att hela fästzonen kollapsar samtidigt och carbonets egenskaper gör den spänstig och snabb!..Är mycket imponerad av Atomics nya skida, gillar framföringen och surfet i skidan, helt ny spannkonstruktion som gör att skidan är mycket lätt att få fäste på utan att tappa bärighet.Skidan är konstruerad även för att gå snabbt i stakning i uppförsbacken vilket kan vara en problematik och lite det man jobba på från skidtillverkarna då man vill staka i branare och brantare partier för att kunna ha blanka skidor...Gjerdalen har tagit många segrar i Ski Classic på dessa och fler kommer.......Ny top of the line skida från Atomic.Helt nya mått på skidan, mjuk och följsam topp och botten. Helt nya mått  37 fram, 44 mitten, 34 bak och en helt ny flex i skidan 
 • Rcr Classic Nis

  Längdskidor för klassisk åkning och som passar både motionären och vasaloppsåkaren. Skidorna har låg vikt och ger härlig känsla tack vare skidornas Air-Core Basalite Pro-kärna. De har ett likvärdigt tävlingsbelag som på Fischers toppmodeller. Skidorna säljs utan bindningar. Vid köp av
 • R-Skin IFP

  Kom ihåg att välja till bindningar
 • Crs Skate Ifp

  Fischer CRS Skate IFP är skateskidor för motionären eller förstagångsåkaren som vill utvecklas och ha snabba skidor med mycket känsla och balans. Försedda med en Air Core Basalite-kärna som ger låg vikt och bra stabilitet, samt Fischer världscupsbelag som ger riktigt bra glid. Bindningen
 • Redster C7 Skintec Hard

  Redster C7 Skintec Hard är Atomics stora nyhet inför vintern 2018. En helt ny skida som bygger på en stomme från tävlingsskidan, lättare, smalare form fram och bak ger åkaren en bättre åkkänsla. SDS konstruktionen gör att spannet hålls uppe men kommer distinkt ner när man gör avstamp, på så sätt påverkas inte glidet. Atomics värstingbelag BI 5000, som är samma som på tävlingsskidan, garanterat bästa glid.
 • Skitrab Gara Aero Skate 2017/2018

  Skitrab Gara Aero Skate 2017/2018..Konkurranseski av skøytetypen med utmerkede glideegenskaper og høy stabilitet. «QUADRIAXIAL AERO TECH»-struktur, spesielt elastisk, forlenget spenn for bedre respons, retningskontroll og glid.
 • Madshus Redline Classic Plus WB Längdskidor 2014/2015 Klipp

  Madshus Redline Classic Plus WB Längdskidor 2014/2015 Klipp..Vi har köpt in ett större lager Plus White Base skidor från Madshus som vi nu erbjuder till klippris...
 • Equipe 8 Skate

  Salomon Equipe 8 Skate är en rejält prisvärd och lätt skateskida med tävlingsbelag som funkar både till dig som precis kommit igång med fristil men även till tävlingsåkaren. Det förstärkta spannet ger utmärkt stabilitet och kraft. Racingbelaget är behandlat med Zeolite som gör att vallan absorberas och hålls kvar bättre. En skumkärna omgiven av karbon och glassfiber bidrar till en lättare vikt och bättre stabilitet. Side cut: 42/44/43/45Kärna: Densolite 3000Belag: G4 Zeolit, Protective foil
 • Salomon S-Race Classic Junior Längdskidor 2019/20

  Salomon S-Race Classic Junior Längdskidor....XC SKIS S-Race JUNIOR CLASSIC..Som vanligt när salomon presenterar en ny serie så är det top of the line!Inget undantag heller för juniorer. Lättåkt skida tack vare kärnan och konstruktionen...Ett spann som är lätt att trampa ner men ändå håller höjd vid dubbelstakning..G5 zeolit belag, det bästa från Salomon gör skidan supesnabb!
 • Fischer Twin Skin Pro Classic Längdskidor 2018/2019 Vallafri

  Fischer Twin Skin Pro Classic Längdskidor 2018/2019..
 • Rcr Skate Ifp

  Fischer RCR Skate IFP är skateskidor för motionären och tävlingsåkaren som söker högkvalitativa skateskidor med härlig känsla och bra glid. Passar exempelvis dig som ska åka Nattvasan. Försedda med en Air Core Basalite-kärna som ger låg vikt och bra stabilitet, samt Fischers världscups

Så väljs längdskidor ut i sportaffären

Om du går till en fysisk butik för att köpa längdskidor kommer du hos många skidhandlare att få gå igenom följande standardprocedur.

 • leta reda på en säljare som kan hjälpa dig
 • uppge din längd
 • uppge din vikt
 • skatta din åkförmåga

Dina svar kommer hjälpa säljaren att hitta skidor som passar dig. Det första som måste stämma är att skidornas längd måste vara rätt i förhållande till din kroppslängd. Sen måste hårdheten (spannet) vara rätt för din vikt. Beroende på hur mycket du åker och hur duktig du är kommer säljaren att föreslå ett par skidor att gå vidare med.

Då börjar själva testandet och det går till så att skidorna läggs på en plan bänk. Du ombeds ställa dig ovanpå skidorna med tårna placerad vid den punkt där en skidbindning senare ska monteras. Om det är ett par klassiska skidor du ska köpa kommer du att få:

 1. stå med jämnt vikt på båda skidorna, säljaren kommer att placera en pappersbit under skidan och dra den fram och tillbaka
 2. stå med vikten fördelad på ena skidan, då ska papperet nypas fast och inte gå att dra längre
 3. gå upp på tå för att se så att du verkligen nyper fast skidan hårt mot underlaget

För klassiska skidor är testet på bänken till för att kolla att du kan få fäste med dina skidor. Din vikt måste kunna pressa ner skidans fästzon så den får kontakt med snön. Fästvallan ska kunna gripa tag i snökristallerna och ge fäste när du skjuter skidan bakåt. Annars kommer du att ofta åka med bakhala skidor.

Det är också viktigt att testa så att fästzonen inte är för lång. Det är därför som man i steg 1 drar ett papper framåt och bakåt under längdskidorna. Om fästzonen är för lång kommer du att få sämre glid då dels glidytan är för kort men fästvallan kommer även att bromsa dig i glidmomentet.

Hur provas skidor ut när man köper online?

När man köper online går det ju inte att göra den testprocedur som vi beskrivit här ovanför. Då måste man ta till andra metoder. Med moderna testmaskiner och mycket statistik på tidigare utprovningar kan man ganska pricksäkert plocka fram bra skidor.

Det är precis samma frågor som ställs. När du på en sportbutik online ska köpa längdskidor börjar man med att ange vikt, längd och åkvana (nybörjare, motionär, elit). Utifrån dina val kommer sedan de som jobbar på e-handeln att analysera och välja ut ett par längdskidor som borde passa dig bra.

Vad händer om längdskidorna inte passar mig?

Butiker som verkligen vill att kunderna ska vara nöjda lämnar nöjd-kund-garanti. En nätbutik som heter Skistart har infört något de kallar för Spanngaranti. Den innebär att om man inte är nöjd med skidorna kan inom 90 dagar byta ut de mot nya.

Många butiker erbjuder 30 dagars öppet köp men det gäller i regel endast om varan inte har använts. Det är omöjligt att veta om dina skidor fungerar förrän du vallat och åkt på dem. Kolla därför upp noga innan du beställer vad som gäller hos just den butik som du tänkt köpa från.

Tillval för dina nya längdskidor

För att kunna åka på ett par nya skidor måste de först och främst ha en bindning monterad. Det kan man göra själv, men vill man inte det så går det att få gjort direkt från leverantören. Ibland erbjuds detta utan extra kostnad eller mot en avgift på nån hundralapp.

Ett bra glid kräver en bra yta på belaget anpassat till det skidföre man ska åka på. I grunden behöver man rätt struktur i belaget och detta är något som idag görs med stenslipning. Det här är något man köpa som tillval när man beställer skidor på nätet.

Ett par nya skidor måste också mättas med paraffin. Det är extra viktigt om man har gjort en stenslipning eftersom det öppnar belaget och det behövs då ett skydd. Med mättningen kommer den glidvalla man ska använda att sitta bättre.