Så bygger du en vallabod och skidförvaring

Att ha ett bra ställe att valla skidorna på är viktigt för den som är seriös i sin skidsatsning. Vallaboden kan vara ett litet rum i ett hus eller en separat byggnad på gården.

En man bygger en egen vallabodÄr du lite händig kan du bygga din egen vallabod och skidförvaring hemma

Tips och råd för vallaboden

  • Storlek och utrymme: Se till att vallaboden är tillräckligt stor för att rymma alla nödvändiga verktyg och material, samt ge utrymme för att arbeta bekvämt. Bredden på rummet bör vara minst 250 cm för att få plats med en vallabänk eller vallabord.
  • Ventilation: God ventilation är viktig för att undvika inandning av potentiellt skadliga ångor från vallningsprodukterna.
  • Belysning: Sätt upp bra belysning så att du kan se arbetet tydligt och undvika missar i vallningen.
  • Förvaring: Planera för smart förvaring för att hålla reda på alla vallningsprodukter och verktyg. Använder du vallaboden som skidförvaring kan skidhållare på väggen vara praktiskt.
  • Arbetsyta: Se till att arbetsytan är stabil och på en bekväm höjd för att underlätta vallningsarbetet.
  • Temperaturkontroll: Möjligheten att kontrollera temperaturen i vallaboden kan vara viktig, eftersom vissa vallor kräver specifika temperaturförhållanden.
  • Säkerhet: Ha brandsläckare och första hjälpen-kit lättillgängligt för olycksfall.

Att inrätta en vallabod är en balansgång mellan funktionalitet, säkerhet och bekvämlighet. Genom att tänka igenom dessa punkter kan man skapa en arbetsplats som är både trevlig och effektiv.

Färdigt paket för vallabod: Byggsats till friggebod

Det finns flera kompletta byggsatser av friggebodar som absolut kan funka som vallabod. En friggebod får inte vara över 15 kvm så håll dig inom den ytan så slipper du krångla med bygglov och anmälningar.

Hemfint har många varianter från 3-15 m2 och med enkla instruktioner för att bygga ihop de själv.

Friggebod på 15 kvm i färdig byggsatsFriggebod Sverker 15 m² (Hemfint)

Eftersom det är på vintern du ska stå där och jobba med skidvallningen så tänk på att du kanske måste isolera eller montera in element i vallaboden. Dessutom måste du såklart dra ström dit för att kunna använda vallajärn och kanske ha laddning till rotorborsten.

OBS! Du får inte dra ström själv om du inte är certifierad elektriker. Använd tjänsten Servicefinder om du vill ta in offert på eljobbet. Det går även att hitta snickare där som kan hjälpa till att bygga ihop boden.

Vallar skidorna med glidvalla

Ett bra sätt att få ordning på alla tillbehör är att montera in en verktygsvägg. På den kan du hänga upp lådor, verktyg, burkar och ställ.