Olika linser till skidglasögon

Skidglasögon finns med en mängd olika linser som är anpassade för olika väderförhållanden och ljusförhållanden. När du väljer linser till dina längdglasögon är det viktigt att överväga vilka förhållanden du oftast kommer att åka i. Många åkare har flera linser och byter dem beroende på förhållandena för dagen.

Sportiga glasögon med olika linser

Välja rätt linser

Här är några av de vanligaste typerna av linser och deras användningsområden:

  • Klara linser: Används oftast under skidåkning kvällstid eller vid mycket dåliga ljusförhållanden.
  • Gula eller guldtonade linser: Dessa förbättrar kontrasten i svagt ljus eller molniga dagar.
  • Bärnstensfärgade eller rosatonade linser: Förbättrar kontrasten i medelljusförhållanden och är därför bra för delvis molniga eller varierande ljusförhållanden.
  • Grå eller gröna linser: Dessa minskar ljusintensiteten utan att förvränga färger. Bra för soliga dagar med starkt ljus.
  • Speglade linser: Dessa har en reflekterande beläggning på ytan som hjälper till att minska ljusintensiteten på mycket soliga dagar.
  • Polariserade linser: Minskar bländning från reflekterat ljus, vilket är särskilt användbart på soliga dagar när solen reflekterar starkt från snön.
  • Fotokromatiska linser: Dessa linser anpassar sig automatiskt till ändrade ljusförhållanden genom att mörkna i starkt ljus och ljusna i svagt ljus.

Byta linser i skidglasögonen

Interchangeable lens system är en funktion som finns i många moderna skid- och snowboardglasögon, och det tillåter användaren att snabbt och enkelt byta linser beroende på ljusförhållandena.

Ljusförhållandena kan variera kraftigt under dagen. Med ett utbytbart linsystem kan skidåkare anpassa sina glasögon till aktuella förhållanden, oavsett om det är molnigt, soligt, snöigt eller något däremellan.

De flesta av dessa system är utformade för att vara intuitiva och kräver inga verktyg. Det kan vara så enkelt som att knäppa loss den befintliga linsen och klicka på den nya.

Istället för att köpa flera par glasögon för olika förhållanden kan användare enkelt köpa ytterligare linser och använda dem med samma ram. Detta kan ofta vara billigare än att ha separata par glasögon.

Vissa av de nyare utbytbara linsystemen använder magneter för att fästa linserna. Detta gör linsbytet ännu snabbare och mer sömlöst.