Stakskidor

Flera skidtillverkare har stakskidor som är utvecklade specifikt för stakning (double poling). Här får du lära dig mer om stakskidornas konstruktion och varför de vinner över skateskidor för stakning.

 • Fischer Speedmax3D Dp Sprint

  Fischer Speedmax3D Dp Sprint
  Speedmax 3D Double Poling Sprint är speciellt designad för de unika kraven för Double poling. Den överför effektivt kraft från armarna till fart under skidorna. Glidande sidovägg minskar friktionen ytterligare för den extra hastigheten. Denna kortare skida gör det möjligt för förare att dra närmare skidåkare före dem. Sprint går som allra bäst i hårda förhållande och eller hög luftfuktighet.
 • Madshus Race Speed Dp 192

  Madshus Race Speed Dp 192
  Race Speed Double Pole En ny stakskida i ett nytt prissegment . Optimerad geometri från skateskidor – invändig materialspec och ett anpassat spann bidrar till hög fart vid stakning. Bra känsla uppför och den smidiga hantering som en kortare skida innebär vid spårbyten osv. Långt styrspår och medium tryckzoner. Racingbelag P200 70-100kg intervall, märkt med hel- och halvvikt . Passar perfekt för den som stakar mycket på träning och tävling. Specifikationer Längd 192cm, sidecut: 44-43.44mm, vikt: 1050g/192cm (par), kärna: PR90& -Triaxiell carbonkonstruktion, belag: P200 Nano universal, spann: Madshus DP Speed, bindningsplatta: NIS 7.
 • Salomon S/Lab Skate Picked For Dp Längdskidpaket

  Salomon S/Lab Skate Picked For Dp Längdskidpaket
  Stakskidorna som långloppsåkarna åker med i Ski Classic. Dessa otroligt lätta skidor är noga utvalt och slipat av vårt S/LAB Select-team för att du ska kunna ta din skidåkning till nästa nivå. Det nya G5%-belaget är snabbt på alla slags underlag och med Thin Ply Carbon från spets till bakände får du optimal kraftöverföring i varje skär. Skidan är en specialplockad Skate Universal. Går att få med WC slipen SL22 om man vill.
 • Salomon S/Lab Skate Picked For Dp

  Salomon S/Lab Skate Picked For Dp
  Stakskidorna som långloppsåkarna åker med i Ski Classic. Dessa otroligt lätta skidor är noga utvalt och slipat av vårt S/LAB Select-team för att du ska kunna ta din skidåkning till nästa nivå. Det nya G5%-belaget är snabbt på alla slags underlag och med Thin Ply Carbon från spets till bakände får du optimal kraftöverföring i varje skär. Skidan är en specialplockad Skate Universal. Går att få med WC slipen SL22 om man vill. Finns i. 187 cm 60-75kg 192 cm 60-75kg 192 cm 75-90kg 192 cm 85-100kg
 • Madshus Redline Dp 192

  Madshus Redline Dp 192
  Madshus nya Redline DP-skidor är utvecklade tillsammans med världens bästa långloppsåkare under Visma Ski Classics. Ta chansen att boka stakskidorna som är optimerade för att bibehålla framåtrörelse och maximal fart vid stakning och glidfas. Spannets utformning och skidans tryck-/glidzoner är utformade för att ge en allround skida som klarar föres- och temperaturändringar under längre lopp. Dessa egenskaper är på topp för att ge åkaren bästa förutsättningar. Redlineskidorna hjälper till att prestera på högsta nivå, och varje gång det är dags att ställa sig på startlinjen ska man känna sig trygg i att ha de bästa skidorna för utmaningen. Specifikationer Längd: 192 cm, sidecut: 43-44-44 mm cm (par), kärna: PR100X och Traxiell carbon, belag: P300 Nano, spann: DP stak, bindningsplatta NIS7.
 • Rossignol X-Ium Dp Premium

  Rossignol X-Ium Dp Premium
  Rossignol X-Ium Dp Premium Rossignols DP skida byggs i samma form som Premium+ skate skidorna (193cm). För att hitta rätt kombination av glid och push i stakningen har den ett unikt spann som tar vara på den välkända ”Ross” stabiliteten i Premium produkterna och de välkända glidegenskaperna. DP skidan kommer med Rossignols K7000 racebelag med en 100% Nomex/Okoume träkärna. Rossignol jobbar med en helt unik tryckfördelning där det fördelas 50/50 fram och bak på tryckzonerna. I och med detta får man en helt unik känsla och stabilitet. Spannhöjden är lägre byggd än en skate skida för att bästa passa staktekniken, denna skida har i tester visat sig vara oerhört snabb och har redan rönt stora framgångar och beröm bland toppåkare världen över. Jämfört med skateskidan så är IFP plattan bakflyttad ca 4 cm för att ge bästa ”push” i stakningen, montering av bindningar utgår därför på ”0” balanspunkt. Ski program : Racing Ski - Sidecuts dimensions : 40/44/43/43 construction : 3D Carbon Profil, Supra Edge,Activ'cap, Low tip Core : Nomex Base tuning : K7000 / UNIVERSAL Plate : IFP
 • Madshus Redline Dp 192 Racingskidor

  Madshus Redline Dp 192 Racingskidor
  Redline DP192 testskidor från racinglagret (nya designen). De är från i våras/somras och har testats med olika slipar och av vissa team och åkare. De är nu omslipade med M61 inkl skyddsparaffin på.
 • Atomic Redster Dp

  Atomic Redster Dp
  Atomic Redster DP är Atomics nya stak skid med extremt bra acceleration och skida för dig som vill ha de absolut bästa egenskaperna i en skida anpassad för långlopp med enbart stakning . Nomex kärnan gör skidan extremt lätt och stark samt väldigt lättmanövrerad. Spannet högsta punkt ligger längre fram än på en vanlig skida och tillsammans med mindre skillnad mellan 1a och 2a spannet vilket ger den en härlig accelerationskänsla och en fantastisk fart under framförallt stakning uppför. Skidan kommer med ett integrerad Shift in system vilket gör att du kan utnyttja skidans fulla egenskaper och själv laborera med bindningens position under olika fören, allt för att kunna utnyttja skidans fulla kapacitet under olika förhållanden! Skidan finns i en längd och har ett universialt belag (BI 6000) vilket gör den optimal i -15 -> -2. Detta är skidan för dig med höga ambitioner i allt från att vinna Marcialonga till att slå personliga rekord i dina lokala långloppsrace! Obs bindning ingår ej.

Stakskidornas unika konstruktion

Ända sedan 2013 har långloppsåkare valt att bara staka sig igenom loppen. Då vallades glid under hela skidan och inget fäste alls.

Många valde att köra på skateskidor under några år men nu har tillverkarna tagit fram speciella stakskidor, eller double poling skis som de kallas internationellt och förkortas DP i många produktnamn.

Det som gör stakskidorna till vinnare är främst hur tryckfördelningen på den främre delen av skidan sker. Vid stakning på platten är det ganska likt mellan klassiska, skate och DP-skidor men vid uppförsstakning går stakskidan lättare.

Åkarens tryck på skidorna vid stakning uppför har analyserats och skidfabrikanterna har byggt nya skidor med annan geometri, tjocklek och spann.

Kortare längd på stakskidor vs traditionella

Stakskidor är kortare än traditionella klassiska skidor och det finns två huvudanledningar till detta.

1) en kortare skida är mer lättmanövrerad, vilket har fördel om du byter spår ofta eller vill stå utanför spåret och staka

2) en kortare skida gör att du kommer närmare åkaren framför, vilket du har fördel av när du vill minska luftmotståndet och nyttja bättre glidegenskaper

Stakskidor vs skateskidor

Det går alldeles utmärkt att staka på skateskidor om det är hårda spår. När snön däremot är mjuk eller rent av lös har skateskidorna en tendens att vilja gräva sig ner i spåret.

Det är tryckzonerna som skiljer stakningsskidor från skateskidor. Tryckfördelningen när du åker skate skiljer sig mycket från hur den sker vid stakning, speciellt uppför.


Mer på temat stakning: Den som bestämt sig för att vara en renodlad stakåkare väljer numer också de speciella staxpjäxorna som lanserats. Många av åkarna i Ski Classics kör på dessa.