Stakpjäxor

Längdskidåkning är en sport som ständigt utvecklas, och med denna utveckling kommer behovet av specialiserad utrustning. Stakning har blivit tekniken som elitåkarna i långlopp använder på speciella stakskidor och många vill då ha stakpjäxor som maximerar effektivitet och komfort.

Speciell stakpjäxa Alpina Pro Classic DPAlpina Pro Classic DP (double poling) är en speciellt utvecklad pjäxa för stakning

Viktiga egenskaper på stakpjäxor

 • Extra stöd över anklarna och vristen för förbättrad stabilitet och komfort under stakningsrörelsen.
 • Sulor anpassade för stakning med ökat stöd för foten.
 • Riktningsstabilitet som en skatepjäxa, men med tillräcklig flexibilitet i tårna för att kunna gå upp och ta extra kraft.
 • Lätt anatomisk kolfiber-manschett som ger styvhet och sidostabilitet.
 • Häl- och ankelstöd i kolfiber för vridstyvhet och stabilitet, säkerställer att hälen sitter på plats.
 • Anatomiskt utformad innersula som bidrar till stabilitet, avlastar foten, och ökar komforten samt värmeisoleringen.

Alpina Pro Classic DP är en längdskidpjäxa designad just för detta ändamål. Med innovativa material och designfunktioner möter dessa pjäxor de högsta kraven för tävlingsinriktade åkare som fokuserar på stakning.

Varför inte staka i skatepjäxor?

Höga skaft på skatepjäxor ger avlastning till fotleden och kan bidra till bättre stabilitet. Däremot är sulan på skatepjäxor hård och många långloppsåkare på touren för Ski Classics tycker inte om det.

Skiathlon eller kombiskor som stakningspjäxor

Det är lite virrigt på marknaden för den som letar bättre skidpjäxor för stakning. Det förekommer lite olika namn som skiathlonpjäxor, kombipjäxor och nu senast stakpjäxor. Den som vill kan säkert hitta några olikheter på dessa och förespråka den ena framför den andra men några saker har de gemensamt.

En skiathlon- eller kombipjäxa har högre styvhet för att kunna klara av vridmoment i skatetekniken. Däremot är de bättre än vanliga klassiska skidskor, speciellt då man får mycket mer stöd och det märks på långlopp när vristen annars kan bli ganska trött.

Flera av åkarna i Lager 157 Ski Team säger att du väljer skiathlonpjäxor. I ett videoklipp på deras Facebook visar Andreas Holmberg sina Fischer skiathlonskor. Britta Johansson Norgren fyller i och förklarar varför hon kör i såna skor.

 • Madshus Redline Skiathlon Längdpjäxa

  Madshus Redline Skiathlon Längdpjäxa
  Madshus Redline Skiathlon är den nya extrema toppkombiskon med full carbonsula. Denna sko har gjorts mycket komfortabel, extremt lätt och med maximal vridstyvhet samtidigt som tåflex och böjningen förbättrats. Den har blivit mycket populär som staksko med dess stabilitet och framfotsflex, men passar även perfekt till klassiskt och skate. Lästen är medium och kan enkelt justeras med snörningen som går ner runt hela foten sidor sk lacing fingers. Rewowrap innebär färre sömmar invändigt och en omslutande stängning för ökad komfort och passform. Yttermaterialet är Membrain Softshell för maximal vattenavstötning, andningsförmåga och passform Innermaterialet i skon är formbart med värme och delar innehåller Memory foam, vilket gör att skon anpassar sig efter foten för bästa passform. Skornas rakt igenom påkostade material gör att åkaren får full support under lång tid och att foten håller sig torr och varm. Skorna torkar mycket snabbt efter träning PWC free, skorna innehåller ingen PWC! Specifikationer: Stl: 35-48 Konstruktion: Revowrap, Mambrain Softshell, Memory Foam Pris 9000:-
 • Salomon XC Shoes S/Lab Skiathlon Junior

  Salomon XC Shoes S/Lab Skiathlon Junior
  Hos denna kombipjäxa anpassas Salomons världscupvinnande S/LAB Carbon Loaded™-teknik efter vikten, kroppsformen och de föränderliga behoven hos morgondagens vinnare. Den justerbara hälremmen, den oberoende snörningen och Second Skin-konstruktionen ger en enastående passform för klassisk åkning och fristilsåkning, medan Thinsulate™-innerskon i 78 % återvunna material gör pjäxan till ett bra miljöval.
 • Madshus Redline Skiathlon

  Madshus Redline Skiathlon
  Madshus Redline Skiathlon är en pjäxa som passar både dam och herr. Den integrerade kolbasen och Power Cuff är utformade för att hantera utmaningarna för både Skate och klassisk skidåkning. Manschetten bidrar till ökat stabilitet och känsla i skidåkningen.
 • Fischer Speedmax Skiathlon

  Fischer Speedmax Skiathlon
  Med högsta prestanda är denna sko redo för tävling och med RACE CODE-märkningen bekräftas att det är World Cup-utrustning. Passform, flexibilitet och stöd är balanserade för att ge effektiv kraftöverföring oavsett skidstil.
 • Salomon S/Race Skiathlon

  Salomon S/Race Skiathlon
  Salomons S/RACE SKIATHLON är en fotnära tävlingspjäxa för juniorer som åker flera discipliner. 3D-chassit har utmärkt balans mellan den energiöverföring som krävs för fristilsåkning och den flexibla frihet som krävs kring framfoten och fotleden vid klassisk åkning. En vattentät dragkedja skyddar foten från snö och pjäxan är 100 % PVC-fri. Tävlingsprestanda Hälutrymme och manschett med Smart Structure, som ger utmärkt lateralt stöd och god kraftöverföring. Tävlingspassform för juniorer SensiFit™, Quicklace™ och en särskild lästform för juniorer ger exakt och bekväm passform. Mångsidighet Här kombineras en smart fristilsmanschett med stöd kring vristen och en flexibel sula för ökad prestanda vid klassisk åkning, medan den vattentäta dragkedjan håller foten torr i alla väder. SNÖRNING: Quicklace™ Salomons välkända snabbsnörning för exakt och skön passform - snörning i kevlar som går igenom Polygliding-öglor. LÄST: Juniorspecifik passform Specifik passform för barn och juniorer som inte utgör ett hinder för växande fötter men är ändå bekväm och varm. VÄRMEREGLERING: Vattentät dragkedja Utformad med en vattentät dragkedja som skyddar ännu bättre från snö och vatten och håller foten torr längre. CHASSIS™: 3D för fristilsåkning,  -Flex Combi CS Gjutet plastchassi ger hälstöd och god vridstyvhet för optimal kraftöverföring. MANSCHETT: Prestanda Lateralt stöd och kraftöverföring ger utmärkt stöd för kombipjäxor och ger rörelsefrihet vid vristen för klassisk stil. OMSLUTNING: SensiFit™ Ger extremt precist och bekvämt grepp om foten för såväl smala som breda fötter. HÄLJUSTERING: Hälrem Integrerad rem över bakre delen av hälen som ger förbättrat hälgrepp för högre funktionalitet. INNERSKO: Thinsulate™ R 78% Det välisolerande fodret består av minst 78 % återvunnet material, så att foten får optimalt skydd. YTTERSULA: PROLINK Junior Stabil yttersula som är lätt att gå med och som ger juniorer den perfekta balansgången mellan flexibilitet och vridstyvhet. Bra grepp och hållbarhet tack vare en särskild polymer. PVC-fri PFAS-fri Viktprovstorlek: 0.81 kg Sula: Prolink
 • Alpina Unisex Pro Dp Plus Red/Black

  Alpina Unisex Pro Dp Plus Red/Black
  Unisex Pro Dp Plus är en stakpjäxa från Alpina. Med en nyutvecklad sula, en gjuten hälkappa i carbon och en hög manschett i det superlätta materialet injektet carbon, skapas Alpinas stabilaste sko för Double Poling. Flexen i sulan har gjorts lite hårdare, jämfört med en klassisk sko. Därför rekommenderas den till de som stakar (double poling), i första hand utan fästvalla. Vattenavvisande yttermaterial med membran på utsatta ställen, helt fri från PVC. Detta håller dig torr och varm längre.
 • Fischer Carbon Skiathlon Dp

  Fischer Carbon Skiathlon Dp
  Den nya ”stakskon”! När stakåkning blir den dominerande tekniken vid framförallt långlopp behövs en sko som ger extra stabilitet och stöd. Carbon Skitahlon DP kombinerar den progressiva flexen hos en klassisk tävlingssko med en stabil manschett från en skatesko. Ett självklart val för den ambitiöse långloppsåkaren.
 • Salomon S/Race Skiathlon CS Jr 23/24

  Salomon S/Race Skiathlon CS Jr 23/24
  Storlek i UK Multidisciplinär tävlingskänga för juniorskidåkare. Stövlarna ger bra transmission och stöd för skridskoåkning men också flexibilitet för klassisk. - Justerbar hälrem - Snabbsnörning - Memory ankelrem som passar allas morfologi - Kompatibel med Prolink- och NNN-bindningar.

Träna i klassiska skidpjäxor, tävla i stakpjäxor

En nackdel med alldeles för ombonade och stöttande skidpjäxor är att vristen och alla de små fotmusklerna inte behöver jobba. Därför är det en god idé att träna i vanliga klassiska skidpjäxor för att stärka muskler och leder i foten.

När det sen är dags för långloppet du ska åka så kör du med dina stakpjäxor på. De kommer hjälpa dig att orka hela vägen. Tänk dock på att köra in skorna på några pass så att du inte får skavsår.