6 träningspass med stakmaskin

Stakmaskinen är ett viktigt redskap för att kunna hålla i skidträningen året runt, oavsett väder och snötillgång. Här får du våra sex favoritpass att köra på stakmaskin. OBS! Alla passen ska föregås av 5 minuters uppvärmning och 5 minuters nedvärmning.

1. 5000 meter

Ett 5000 meterspass för att testa och se om du blir bättre. Bäst resultat brukar man få om man köra jämnt tempo första 4000 metrarna och sedan försöker spurta sista tusingen.

2. Tusingintervaller

För att utveckla sin syreupptagning och både aeroba och anaeroba kapacitet är det viktigt att pressa sig något över tröskelnivån. 1000 meter är en lagom längd för att köra såna intervaller på och med cirka 1 minuts vila emellan.

3. Långpass

Om du tränar inför långlopp är det viktigt att få in många timmar stakning. Ett långpass på stakmaskinen kan vara allt från 1-3 timmar.

4. Motståndsvariation

Ge dina muskler varierande motstånd för att efterlikna platt stakning och stakning i uppförsbacke. Ett träningspass kan vara uppbyggd som en pyramid med lättare motstånd i början, tyngre och tyngre för att sedan återgå mot lättare till lättast. Har du en bättre modell som Skierg Concept 2 kan du förprogrammera såna här träningspass.

5. Frekvensvariation

Ett annat sätt att utveckla sin stakning på är att kunna reglera frekvensen. Det används naturligt av de som stakar hela långlopp där frekvensen uppför blir högre med kortare tag i högre frekvens. Du kan också använda det för att väcka sega muskler till liv genom att göra en liten spurt då och då.

6. Stina Nilsson-passet

Vasaloppets egen tidning heter Vasalöparen och i den ska Stina Nilsson ha avslöjat ett av sina favoritpass på stakmaskin. Hennes upplägg har varit att köra 2000 meter i tröskelfart, 2 min vila, 5x1000m, 5x500m och avsluta med en till 2000 m i tröskelfart. Alltid med 2 minuters vila mellan intervallerna.