Turskidor vs Längdskidor: Skillnader och likheter

Är turskidor bara en variant av längdskidor eller är de en helt egen typ av skidutrustning? I den här guiden får du lära dig mer om skillnader och likheter mellan turåkningsskidor och skidor för längdåkning i preparerade spår.

Klassiska längdåkningsskidor och turskidor har en del saker gemensamt. De är utformade för att vi ska kunna åka diagonalåkning. För att få fäste kan du valla dina skidor men på senare tid har många valt att köra med skins, nu även alltså i längdspåret.

En annan likhet är att båda skidkategorierna har ett spann, en luftspalt mellan skidans mittendel och snön under.

Bredd och stålkanter

Den tydligaste skillnaden mellan vanliga längdskidor från populära skidmärken och turåkningsskidor är bredden. Skidspår för klassisk åkning prepareras i 55 mm bredd och här är det många turåkningsskidor som inte får plats.

En bredare skida ger mer bärighet i obanad terräng och det är där turskidorna gör sig bäst. Du kan ta dig ut i skogen, på myren eller fjället utan att sjunka ner. Ju bredare skida desto mer bärighet. Längdskidor funkar inte för den typen av naturupplevelser.

Turskidor kan vara med eller utan stålkanter. För fjällterräng och branta backar är det många som väljer stålkantsskidor. De ger bättre grepp på hård packad snö och isiga förhållanden. Det har du användning av både uppför och nerför.

Vid randonee, en kombination av längdåkning och alpin skidåkning, använder du stighudar när du åker uppför. Dessa tar du av när det bär av utför så du får bättre glid. Aktiviteten kan också kallas för skidalpinism eller ski mountaineering (skimo).

Priser på längdskidor och turskidor

4 populära klassiska längdskidor

 • Madshus Redline Zero

  Madshus Redline Zero
  Redline Zero är en specialtillverkad högpresterande klassisk skida för tävlingar i svåra förhållanden runt noll grader. Den främsta egenskapen är basmaterialinlägget som är placerad i fästzonen, gjort av en blandning av gummi och polyeten. När detta unika material ruggas med sandpapper ger det bättre fäste och glid än annars tänkbara varianter av burk/klistervalla. Skidan gör sig bäst i hög luftfuktighet i glatta spår runt noll grader. Men användningsområdet kan utökas genom att använda antingen finare eller grövre sandpapper för att anpassa fästzonen till rådande förhållanden. Svenska Längd: 192-207/5cm, sidecutg: 43-44-44mm, vikt: 910/187cm (par), kärna: PR100X och Triaxiell carbon, belag: P300Nano w/gummiinlägg, spann: Klassisk låg, bindningsplatta: Move 3.0
 • Atomic Redster Marathon Skintec

  Atomic Redster Marathon Skintec
  Vår mest sålda skida i ny design för säsongen 22/23: Vinterns bästa köp när det gäller skinskidor (vallafritt). Mest prestanda på skidpaketet för pengarna. Atomic Redster Marathon Skintec bygger på en stomme från tävlingskidan C9, men är lättare och lite smalare fram och bak vilket ger åkaren en härlig åkkänsla. SDS-konstruktionen gör att spannet hålls uppe vid t.ex. dubbelstakning, men kommer distinkt ner när man gör avstamp. På så sätt påverkas inte glidet. Lite kortare skins under skidan för att maximera glidet. Skidan har 100% mohair skin som håller ca 60-80 mil, och är limmade i den urfrästa delen under skidan. Skinsen kan du enkelt byta med Atomic easy skin exchange beroende på den aktuella aktivitetens behov av fäste och glid. Det gör du på nolltid helt utan verktyg. Skidan har samma belag som C9 skidan, Petex 5000, vilket gör att du får fantastiskt glid. WEIGHT/PAIR 202cm 1,4 kg RACE + Carbon Laminate 43-44-43 BI 5000 SA * WC Grinding POWERCELL SDS EASY SKIN EXCHANGE SPEED SKIN SKIN RACE POSITION
 • Atomic Vasa Pro Skintec

  Atomic Vasa Pro Skintec
  Atomic Vasa Pro Skintec Psp + Prolink Shift Pro cl är en populär skinskida för sportiga åkaren. Skinsen är utav 100% mohair vilket ser till att du får fäste under alla snöförhållanden. Densolite-kärnan gör skidan lätt, stabil och stark och SDS Camber Construction ger en spannprofil som ger bra glid och men ändå enkel att trycka ihop i frånskjutet. Atomics Easy Skin Exchange gör att du lätt kan byta ut skinnen för att anpassa skidan efter det aktuella underlaget och din åkstil. Det tillsammans med BI 4000 belaget gör att du får ett långvarigt och bra glid. Skidan kommer med en färdigmonterad Prolink Shift Plate.
 • Fischer Rcs Classic Plus Längdskidor 2019/2020

  Fischer Rcs Classic Plus Längdskidor 2019/2020
  Fischer Rcs Classic Plus Längdskidor 2019/20 Nu början man hitta rätt med RCS skidorna, äntligen ny prestanda (typ fjolårets Speedmax). Riktigt bra skidor för den som tar hänsyn till priset! En tidigare beprövad världscuputmanare, RCS Classic Plus har nu Cold Base Bonding för förbättrad absorbering av valla och slipegenskaper. DTG WC Plus-slipen ger utmärkta glidegenskaper. Optimeral för användning vid -10 °C och varmare.

4 turskidor utan stålkant

 • Breidablikk Hunter Waxless

  Breidablikk Hunter Waxless
  Breidablikk Hunting Waxless från Åsnes är vallningsfria turskidor utan stålkant som gör dem perfekta för de som jagar med hund i varierad terräng. Breidablikk Hunting har en tjocklek på 22 mm som tillsammans med en mjuk topp gör skidorna lätta att manövrera och svänga med i svår terräng. De glider även mjukt och fint i snön och passar perfekt på tur i bergen.
 • Finnmark 54 Waxless

  Finnmark 54 Waxless
  Finnmark 54 är hundvänliga skidor utan stålkant som gör att du och din bästa vän kan dela många upplevelser på tur genom fjällen. Skidorna levereras med fästen för X-skin, men går även att vaxa om så önskas. Skidorna passar i skidspår för kortare turer på plan mark.
 • Åsnes Finnmark 54 Wl/FL

  Åsnes Finnmark 54 Wl/FL
  Åsnes Finnmark 54 WL/FL är en vallningsfri turskida utan stålkant vilket passar dig som åker skidor med hund. Skidan är lätt och har en carbon- och glasfiberförstärkt träkärna. Konstruktion passar perfekt för långa turer fjället, gärna med ryggsäck och pulka. Skidan är vallningsfri och har stepbelag (räflad undersida) under foten. Dessutom är skidan förberedd med integrerat fäste för Åsnes X-skin. En kort stighud som tillsammans med det vallningsfria mönstret blir en driftsäker kombination i alla väder. Kroppslengde (cm) Vekt (kg) Skilengde (cm) 150-160 – 60 170 160-170 60-75 180 170-180 70-85 190 180-190 80-95 200 190+ 95+ 210
 • Åsnes Kongsvold Jakt FL Turskidpaket

  Åsnes Kongsvold Jakt FL Turskidpaket
  Bred skida utan stålkant för skogsskidåkning som jakt. Läampligt för de som har hund då den inte har stålkant som kan skada hunden. Bredd: 96/66/85

4 turskidor med stålkant

 • Madshus Fjelltech M50 Skin

  Madshus Fjelltech M50 Skin
  Madshus Fjelltech M50 Skin är vallningsfria turskidor med stålkant och är perfekt för den erfarne skidåkaren. Skidorna har en fäll infräst under fästzonen som passar såväl i som utanför spåret. Modellen M50 är lite bredare och passar för den som befinner sig lite mer utanför än i spåret. Ski Size Skiers Weight 177 cm 45-60 187 cm 60-75 192 cm 65-80 202 cm 80-100 Välj kortare skidor om din kroppsvikt är mindre än rekommenderat och välj längre skidor om din vikt är högre. Att gå med en tung ryggsäck föreslår vi längre skidor.
 • Fischer Outback 68 Crown/Skin Xtralite

  Fischer Outback 68 Crown/Skin Xtralite
  Fischer Outback 68 Crown/Skin   -Offtrack Crown och Nordic Rocker Chamber hjälper skidåkaren lättare ta sig genom terrängen. Skidans kärna manövrerar för att hjälpa stålkanterna att bli så effektiva som möjligt. Easy Skin för extra assistans vid branta klättringar. Easy skins finns som tillval till den här produkten. Teknologi Universal stenslipning för ett brett användningsområde. Lätt öppning i framdelen av skidan för bästa flyt i opreparerad terräng En smal stålkant längs med hela skidan säkerställer kantgrepp i alla förhållanden. Viktoptimerad kärna anpassad för skidor med stålkant Snabbfästen för easyskin Info Base / Climbing zoneSintec Sidecut 68-59-64 Weight/Lenth 1.780g / 179cm Lengths 169, 179, 189, 199 Bindning ingår ej
 • Madshus Fjelltech M50 Skin

  Madshus Fjelltech M50 Skin
  Madshus Fjelltech M50 Skin är vallningsfria turskidor med stålkant och är perfekt för den erfarne skidåkaren. Skidorna har en fäll infräst under fästzonen som passar såväl i som utanför spåret. Modellen M50 är lite bredare och passar för den som befinner sig lite mer utanför än i spåret. Ski Size Skiers Weight 177 cm 45-60 187 cm 60-75 192 cm 65-80 202 cm 80-100 Välj kortare skidor om din kroppsvikt är mindre än rekommenderat och välj längre skidor om din vikt är högre. Att gå med en tung ryggsäck föreslår vi längre skidor.
 • Åsnes Gamme 54 Bc Skidor

  Åsnes Gamme 54 Bc Skidor
  Åsnes Gamme 54 Bc Skidor är ett par lätta, mångsidiga turskidor lämpliga för långa skidturer i kuperad terräng med mycket packning i både ryggsäck och fjällpulka. Skidorna har en vridstyv konstruktion med Nordic Rocker (Early Rise) och utpräglade sidecuts som gör dem riktigt responsiva och lättsvängda. Kärnan av poppelträ gör skidan både lätt och stark, medan tippen av förstärkande material och dämpande gummi resulterar i låg svingvikt och bättre svänginitiering. Allt detta i kombination med stålkanter och markanta fästzoner, gör att skidorna passar in perfekt i preparerade spår, samtidigt som de kan motstå mycket vikt och slit, är lätta att hantera, och är riktigt mångsidiga i de flesta förhållanden. Åsnes Gamme 54 Bc Skidor är utvecklade i nära samarbete med äventyraren Aleksander Gamme, som under vintern 2011-2012 avslutade världens längsta solotur till Sydpolen och tillbaka. Aleksander är dock mer än bara någon som längtar efter skidäventyr - han är en renodlad äventyrare som aktivt söker utmaningar i bergen, oavsett om det är med en klättersele, wingsuit eller fallskärm på sig. Egenskaper Längd: 170 / 180 / 190 / 200 / 210 cm Bredd: 68 54 61 Vikt: 1010 g/skida vid 200 cm Storleksguide : Kroppslängd (cm) Vikt (kg) Skidlängd 150-160 > 60 170 160-170 60-75 180 170-180 70-85 190 180-190 80-95 200 190+ 95+ 210