Vallatips inför Vasaloppet

Inte nog med att Vasaloppet är 9 mil långt, det är också en utmaning att få till vallningen rätt för att klara hela loppet. Inför start, senast dagen före, brukar flera aktörer redovisa vallatips.

Vi har sammanställt en lista med de som brukar ge vallatips och hoppas att de publicerar det även för 2024 års Vasalopp.

Helikopterbild över del av Vasaloppet

OBS! Nytt för i år är att tipsarna ska ha uteslutit fluorbaserade vallor och endast valt fluorfria glidvallor och fäste.

Generella tips för långlopp som Vasaloppet

Att valla för ett långt lopp är svårt, även för vallateam med lång erfarenhet. Dels ska vallan räcka hela den långa sträckan men det ligger också en utmaning i att väder och temperatur kan skilja mycket i Berga by i Sälen mot slutdelen närmare Mora.

Vid start kan det vara minusgrader och mitt på dagen strålande sol och tösnö. De som håller på länge och går i mål först mot kvällen kan återigen få kallare temperaturer och kanske även isiga spår.

Glidvalla med hög slitstyrka

För att glidvallan ska hålla hela vägen behöver du oftast välja ett hårt paraffin i botten. Det finns Marathon-paraffin som tillverkarna marknadsför som långloppsvalla (Swix Marathon, Skistart Long Distance).

Grundvax under fästvallan

För att få fästvallan att hålla längre brukar man lägga ett grundvax under. Det smälts in i belaget och kommer att göra så att vallan för dagen, sitter kvar längre.

När man vallar många lager-på-lager är det viktigt att använda pyramidmetoden och göra varje lager lite kortare än det förra. Risken är annars att du försämrar glidet eftersom skidans spann är optimerat för tunnare fästvallning än just för långlopp.

Har du en flyttbar längdskidbindning kan du nyttja den för att optimera fäste och glid utefter banan. Se till att du har bra fästegenskaper i backen upp från Berga by i Sälen.

Väl uppe på myrarna och nerför vid Evertsberg kan du justera bindningen och flytta lite bakåt för bättre glidegenskaper. I Lundbäcksbacken kanske du måste flytta fram lite igen för bättre fäste.

Kör du på stakskidor har du såklart glidvalla under hela skidans belag.

Glöm inte din energi för 9 mil!

Träning är grunden till att klara de nio milen. Utrustningen hjälper till men utan energi står du handfallen så glöm inte att ladda upp och fylla på med till exempel ett komplett Vasaloppspaket med energi.